Vragen

Heeft u een vraag over een sauna of ander zouten zelfbouwproduct? Bekijk hier de meest gestelde vragen over zelfbouw sauna’s en andere houten zelfbouwproducten.

 • Beste houtsoort buitensauna

  Welke houtsoort is het beste voor uw buitensauna? Vaak wordt vurenhout gebruikt voor zelfbouwsauna’s. Dit hout is echter van lage kwalitieit. Voor onze sauna’s gebruiken wij het Engelse ‘Spruce’. Vrijwel alle sauna’s in Zweden en Finland worden van dit hout gemaakt. Als je het juist behandelt gaat dit levenslang mee. Er bestaan legio voorbeelden van sauna’s en huizen in Zweden en Finland die al honderden jaren gebruikt worden.

 • Fundering houten zelfbouw huis of sauna

  Fundering houten zelfbouwhuis De fundering bestaat meestal uit uitgelijnde stenen of houten balken/bielsen. Hierop kunt u ons houten zelfbouw huis of sauna plaatsen. De houten balken worden met het pakket meegeleverd, de stenen en bielsen niet. Het isoleren van de vloer is noodzakelijk om de juiste temperatuur in de sauna te krijgen.

 • Wat heb ik allemaal nodig voor een houten zelfbouw product?
  • Basisgereedschap
   • Hamer
   • Schroevendraaiers
   • Accuboormachine
   • Waterpas
   • Meetlint

  Voor het in elkaar zetten van een zelfbouw product hoeft u geen uitgebreide gereedschapskist te hebben. Met de meegeleverde handleiding is het eenvoudig en kunt u het pakket simpel in elkaar zetten.

 • Afwerking van dak, vloer en wanden

  Het dak dient meestal (afhankelijk van uw product) voorzien te worden van dakleer of dakpannen.Aangeraden wordt om het dak en de vloer te isoleren. De buitenkant van de wanden kunnen behandeld worden met verf of beits. De binnenwand van een sauna dient behandeld te worden met olie. In onze webshop kunt u hier de benodigde producten uitkiezen om mee te laten leveren.

 • Verzending

  Standaard worden onze producten in Nederland gratis afgeleverd. Alleen voor de grotere pakketten zijn de transportkosten nog niet bekend. Dit wordt per order berekend door onze fabrikant en wordt ook bij het product aangegeven.

 • Ventilatie

  Goede ventilatie is essentieel. Het is belangrijk dat uw sauna of houten zelfbouw product over een ventilatiemogelijkheid beschikt. Dit kunt u doen middels de ingebouwde ramen of kunt u zelf aanbrengen met een ventilatierooster. Omdat iedereen andere wensen heeft met betrekking tot type en plaats van de ventilatie wordt het rooster niet meegeleverd en is het te verkrijgen in de webshop.

 • Monteren van mes en groefdelen houten zelfbouw sauna of huis
  Sla niet op de groef maar gebruik bijvoorbeeld karton
  Sla niet op de groef maar gebruik bijvoorbeeld karton

  De houten delen passen perfect in elkaar. Soms is het handig om de delen met een hamer aan te kloppen. Gebruik hiervoor de bijgeleverde hulpstukken. Op deze manier worden uw houtdelen niet beschadigd.

 • Opbouwen van houten zelfbouw sauna of huis

  Zelf houten huis bouwenHet bouwen van onze producten is erg eenvoudig met de bijgevoegde handleiding. Hierbij een aantal foto’s die gemaakt zijn bij de fabriek in Zweden op de parkeerplaats. In een dag heeft u de houten zelfbouw sauna opgebouwd. Gaat het om grotere zorgwoning dan kost dit uiteraard meer tijd. Stap voor stap wordt u door het proces geleid. U kunt bepaalde delen, zoals een raam of een deur verplaatsen. We werken namelijk met standaardafmetingen.Zelfbouw woning fundering

 • Kun je ook een deur of een raam verplaatsen?

  Ja, dat is mogelijk. Je kunt eenvoudig delen verplaatsen of omdraaien waardoor een raam of deur aan de andere kant of aan een andere zijde zit. Alles is namelijk opgebouwd uit standaard delen waardoor uitwisseling geen enkel probleem is.

 • Isolatie tuinhuisje sauna of woning

  De producten met een wanddikte van 70 mm zijn zelf isolerend. Dit betekent wel dat u alsnog de vloer en het dak moet isoleren. Bij producten met een wanddikte met minder dan 70 mm is het raadzaam om binnen of buiten een isolatielaag aan te brengen. Een sauna met zelfisolerende wanden is bijvoorbeeld deze link die is 70 mm dik. Dat is de dikte die ze in Zweden ook voor woonhuizen gebruiken.

  Onze loodgieter gebruikt de dakisolatie bij sauna’s meestal:
  Dakbedekking: pvc alkorplan
  Isolatie 70 mm pir.
  Daktrim kunstof zwart.

 • Vergunningsvrij bouwen

  Vraag het na bij je gemeente maar vergunningsvrij bouwen mag tot 30m2. Het moet voldoen aan artikel 2 van bijlage II Bor. Niet meer dan 30 m2, niet hoger dan 3 meter, niet meer dan 10 strekkende meter op de perceelsgrens.

  Voor het bouwen van een tuinhuis of blokhut is in een aantal gevallen een bouwvergunning nodig. Maar meestal hoeft dit niet!

  Onze tuinhuisjes en blokhutten vallen onder de regels voor bijgebouwen. Dus niet een aan- of uitbouw. Omdat bijgebouwen niet aan de woning zijn vastgebouwd. In sommige gevallen valt een tuinhuis of blokhut toch onder de bijgebouwen ook als het aan de woning wordt vastgebouwd. Dat is het geval indien je niet binnendoor toegang kan krijgen vanuit het huis tot het tuinhuis. Pas als het aan je huis wordt vastgebouwd en je kunt binnendoor toegang krijgen dan gaan andere regels gelden.

  Onder onderstaande voorwaarden heb je geen bouwvergunning nodig voor een tuinhuis of blokhut:

  1. Het tuinhuis wordt gebouwd bij een bestaande woning
  2. Er wordt op de grond gebouwd (en dus niet als een extra laag bovenop een bestaand gebouw)
  3. Het tuinhuisje mag uit maximaal één laag bestaan en dus geen verdiepingen hebben
  4. Het tuinhuis of de blokhut moet gebouwd worden voor de verhoging van het woongenot en niet om bijvoorbeeld een winkel in te beginnen
  5. Als je bouwt op een achtererf dan moet de afstand tot de weg of openbaar groen minimaal 1 meter zijn
  6. Als je bouwt naast je huis dan moet de afstand tot je ‘voorerf’ minimaal 1 meter zijn.
  7. Als de vloeroppervlakte meer dan 10 m2 is dan moet de afstand tot het erf van je buren minimaal 1 meter zijn
  8. De nokhoogte van je tuinhuis mag maximaal 3 meter zijn, gemeten vanaf het ‘omliggende terrein’ (veelal je tuin)
  9. Je zij of achtererf mag niet voor meer dan de helft worden volgebouwd met bijgebouwen
  10. Je mag maximaal voor 30m2 aan vergunningsvrije bijgebouwen bouwen
  11. Je mag alleen vergunningsvrij bouwen bij een permanente woning (dus niet bij een woonwagen of vakantiehuis).
  12. Je hebt altijd een bouwvergunning nodig voor het bouwen bij een monument.

  Voldoe je niet aan voorwaarden 1 tot en met 6 dan heb je een volledige bouwvergunning nodig. Voor de overige voorwaarden geldt een lichte bouwvergunning.

  Om te controleren of je een bouwvergunning voor een tuinhuis of blokhut nodig hebt kun je ook online een uitgebriede brochure van het ministerie van VROM downloaden.

  Heb je geen bouwvergunning nodig dan hoef je de bouw van je tuinhuis ook niet aan te melden bij de gemeente. Er bestaat tegenwoordig niet meer zoiets als een meldingsplicht. Overigens betekent het niet nodig hebben van een bouwvergunning nog niet dat je je niet aan bepaalde regels moet houden. De regels voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid uit het Bouwbesluit en het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek gelden dan namelijk nog steeds. De regels van de gemeentelijke bouwverordening gelden echter niet en de gemeentelijke welstandseisen en het bestemmingsplan zijn slechts ten dele van toepassing

 • Saunahout

  Ons hout is goedgekeurd door de strenge Finse en Zweedse keuringsdienst. Daarnaast is het natuurlijk en vrij van gifstoffen.

 • Bijgebouw bij bouwen tot 80 m2 is mogelijk

  In de meeste gemeentes mag ontheffing verleend worden voor een oppervlakte die wordt gebruikt als afhankelijke woonruimte, indien deze niet meer bedraagt dan de maximaal toegestane gezamenlijke oppervlakte aan bijgebouwen tot een maximum van 80 m2. Informeer hier naar bij uw eigen gemeente.

  Hiermee kunt u bijvoorbeeld uw zorgwoning bouwen.

 • Kunnen jullie ook de bouw verzorgen?

  Zelf houten huis bouwenJa dat kunnen wij. Alhoewel u onze producten erg eenvoudig in elkaar kunt zetten, werken wij samen met een aantal bedrijven die de bouw voor u kunnen verzorgen. Deze bedrijven hebben ervaring met onze producten.

  Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

 • Beveiligde betaling?

  Natuurlijk zijn al onze betalingen in een veilige SSL omgeving. Een derde partij verzorgt onze betalingen. Deze beveiliging is te herkennen aan de groene URL balk.

 • Hebben jullie ook een showroom?

  Ja, wij hebben een showroom. Deze is op afspraak geopend. Ook op avonden en in het weekend. Voor administratieve vragen kunt u ons op werkdagen bellen op: +31(0)132040145 tussen 09:00-17:30. Of via onze chatservice.

   

 • Heeft de saunakachel een timer of tijdschakelaar?

  Ja, onze saunakachels zijn voorzien van een timer of tijdschakelaar. Hiermee kunt u de tijd vooraf instellen wanneer de kachel aan moet gaan of wanneer deze automatisch uitgeschakeld moet worden.

 • Klacht?

  We raden je aan om klachten eerst bij ons kenbaar te maken door te mailen naar info@hakvoortbv.nl. Leidt dit niet tot een oplossing, dan is het mogelijk om je geschil aan te melden voor bemiddeling via Stichting WebwinkelKeur. Vanaf 15 februari 2016 is het voor consumenten in de EU ook mogelijk om klachten aan te melden via het ODR platform van de Europese Commissie. Dit ODR platform is te vinden op http://ec.europa.eu/odr . Wanneer je klacht nog niet elders in behandeling is dan staat het je vrij om je klacht te deponeren via het platform van de Europese Unie.”

Staat uw specifieke vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.